Productie is vooral in het westen een belangrijk deel van de economie. Alle soorten handel moeten vervoerd worden en de vrachtwagen speelt daar een belangrijke rol in. Je ziet ze overal op de snelweg en zonder kan Nederland eigenlijk niet meer. Waar vrachtwagens zijn, zijn chauffeurs. Veel van deze chauffeurs rijden onder de naam van een bedrijf. Het voordeel hiervan is, is bijvoorbeeld dat je verzekerd bent en je je pensioen opbouwt. Toch wordt het werk steeds onzekerder. Vaste contracten worden minder populair en je hebt een stuk minder vrijheid als voorheen. Technologie heeft als gevolg dat het gedrag van chauffeurs veel beter zichtbaar is waardoor het beroep minder aantrekkelijk wordt voor diegene die opzoek waren naar vrijheid op de weg. Steeds meer chauffeurs hebben als doel een eigen rijder te worden om deze reden. Daar zitten voor- en nadelen aan.

Een eigen truck

Met het budget dat je hebt heb je de vrijheid om een eigen truck of trekker te kopen waar omheen je je bedrijf zal gaan bouwen. Wanneer je werkt bij een bedrijf is de vrachtwagen niet van jou en dat betekent dat je hem moet delen met collega’s, terwijl het juist heel fijn is om achter een stuur te zitten waar je gewend aan bent. De beste chauffeurs kennen hun wagen door en door, met een eigen truck is dit mogelijk. MAN tgx trekker is een veel gekozen trekker vanwege de prijs/kwaliteit verhouding. Je hebt veel verschillende soorten tgx trekkers, vooral op basis van de last die de trekker aankan.

Inkomsten

De inkomsten zijn een stuk onzekerder wanneer je besluit om eigen chauffeur te worden. Zeker in het begin zal je niet zoveel verdienen als wanneer je bij een bedrijf werkt. Bovendien moet je je eigen pensioen opbouwen, dat soort dingen kunnen een reden zijn om het toch niet te doen. Maar daar staat wel iets tegenover. Na een aantal jaar zullen je verdiensten, als alles goed loopt, om hoog gaan en je kan wanneer er genoeg werk is, dan weer meer verdienen dan in loondienst. Deze tijd moet je willen overbruggen. Je moet nagaan of de risico’s opwegen tegen de voordelen die je ervaart.

Eigen uren

Het fijnste van een zijn van een eigen rijder is dat je je eigen uren en tarieven kan bepalen. Wanneer je genoeg werk hebt, geeft dit een gevoel van vrijheid. Daar zitten haken en ogen aan, wanneer je werkt voor een baas ben je meer zeker van werk. Maar die vrijheid is juist wat voor veel chauffeurs zo belangrijk is.