Wanneer je een apparaat aan wil sluiten op een monitor of beeldscherm, heb je een kabel nodig. Over het algemeen wordt hier een HDMI kabel voor gebruikt. Met zo’n kabel kun je eenvoudig vrijwel allerlei soorten apparatuur aansluiten. Of het nu gaat om jouw spelcomputer aan de televisie of om je laptop aan te sluiten op een beamer: een HDMI kabel kan het allemaal voor je regelen. Daarom zijn er zo ontzettend veel verschillende kabels die hetzelfde doen op de markt. Om te voorkomen dat je een miskoop maakt, geef ik je een aantal tips. Zo koop jij ook heel gemakkelijk de beste HDMI kabel!

Elke HDMI kabel werkt hetzelfde

Tip 1: laat je niet misleiden door verkooppraatjes. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat in feite elke HDMI kabel hetzelfde werkt. Het verschil zit voornamelijk in de kwaliteit van het beeld en het geluid dat overgedragen wordt. Wanneer je een goedkope, lange kabel hebt, zal de resolutie in het algemeen een stuk minder goed zijn. Bij een HDMI kabel uit de hogere prijsklassen zou je dus in feite het beste beeld moeten krijgen. Het prijskaartje is echter niet het enige dat invloed heeft op de kwaliteit. Ook de lengte kan de resolutie beïnvloeden. Dit komt omdat deze kabels met een bepaald intern systeem werken.

Kijk goed naar het type kabel en de aansluiting

Tip 2: kijk van tevoren goed welke soort aansluitingen de apparaten hebben. Er zijn tegenwoordig namelijk verschillende types van een HDMI kabel te verkrijgen. Zo is er een standaard model, een Dual-Link variant en vandaag de dag kun je ook een Mini of Micro HDMI kabel aanschaffen. Voorkom daarom dat je met de verkeerde kabel thuiskomt. Dit kan je op verschillende manieren doen. Een praktische tip: maak een foto van de aansluiting. Als je er zelf namelijk niet uitkomt, kan je altijd nog om hulp vragen in de winkel of via de online klantenservice.

Specifieke eigenschappen van HDMI kabel

De vorm van de aansluiting is echter niet het enige verschil tussen de beschikbare kabels. Er kan tevens een verschil zijn die betrekking heeft op de specifieke eigenschappen van de kabel. Zo is er namelijk de HDMI Standard kabel, de High Speed With Ethernet kabel en tenslotte de HDMI Premium kabel. Het voornaamste verschil tussen deze varianten heeft te maken met de kwaliteit van het overgedragen beeld en geluid. Zo kan de standaard kabel vaak geen 4K resolutie doorgeven in tegenstelling tot de premium kabel. Daarom is tip 3: controleer van tevoren welke eigenschappen de HDMI kabel nodig heeft.