Heb je een terras in je tuin en zou je dat graag overdekt hebben? Dan kun je natuurlijk een overkapping kopen, maar je kunt deze ook gerust zelf maken! Het is lang niet zo moeilijk als je denkt, als je maar beschikt over de juiste materialen en een goed plan van aanpak. In dit blog leggen we je precies hoe hoe je met behulp van beton, vuren balken, een dakconstructie en regelwerk een overkapping bouwt.

Stap 1: Bouw de basis

De basis van je overkapping bestaat uit vuren balken, regelwerk en ringbalken. De vuren balken plaats je in een gat in de grond, waarin je beton hebt gestort. Zorg ervoor dat ze volledig recht staan door een waterpas te gebruiken, en meet ook zeer secuur de ruimte tussen de balken in. Je kunt daarvoor het beste kleine, houten paaltjes in de grond tikken met een draadje er omheen. Zo geef je aan waar de overkapping moet komen. De balken bevestig je aan elkaar door middel van een houtverbinding. Je dient sleuven in het hout te maken, waarin je de andere balk kunt schuiven. Je kunt natuurlijk ook gebruik maken van stalen verbindingselementen, maar dit ziet er wat minder mooi uit. Dit soort stalen elementen zijn gemakkelijk te bevestigen, want ze hebben gaatjes waar je schroeven indraait.

Stap 2: Bouw de (eventuele) wanden

Als de vuren balken rechtop staan is het tijd om een raamwerk van dunnere latjes te maken, tussen de balken in. Daar ga je uiteindelijk de wanden op bevestigen (als je tenminste zijwanden in je overkapping wilt). Houd ongeveer 50 cm tussen de latten in, en bevestig deze aan de boven- en zijkant met schroeven. Daarna ga je de zijwand erop bevestigen, door de planken verticaal tegen het raamwerk vast te schroeven. Je kunt er eventueel nog voor kiezen om een wandisolatie tussen het raamwerk aan te brengen, maar bij de meeste overkappingen is dat niet nodig. Je bouwt ze immers enkel om droog te kunnen zitten.

Stap 3: Het platte dak

Als het bouwwerk staat is het tijd voor de dakbedekking. Kies daarbij bij voorkeur voor een EPDM dakbedekking, want dit is volledig waterbestendig. Ook op het dak heb je een raamwerk nodig, want daar bovenop bevestig je de EPDM dakbedekking. De zijkanten maak je af met een zinken kraal, en daarna kun je er eventueel nog een dakgoot aanhangen, om het overtollige water gemakkelijker af te voeren.