Je hoort het steeds vaker in werkend Nederland. Ik ga werken in de cloud. Een populaire term, maar wat is het nu precies en wat voor voordelen heeft het? Het houdt feitelijk in dat je applicaties en bestanden in de zogenaamde cloud zitten. Dat klinkt spannend, maar feitelijk houdt het in dat je via een internet verbindingen in een besloten online omgeving komt van waaruit je bij je bestanden kunt en bij de applicaties die je nodig hebt. Inmiddels is het een absoluut veilig om te werken in de cloud mits het door een professional geregeld is en je uiteraard voorzichtig met je gegevens omgaat. In dit blog vertellen we graag meer over werken in de cloud.

Hoe werken in de cloud

Als je met je bedrijf overgaat naar de cloud dan zul je ontdekken dat daar meerdere mogelijkheden in zijn. Er zijn meerdere varianten die het werken in de cloud mogelijk maken. Zo heb je allereerst de public cloud. Zeker bij de kleinere bedrijven is dit een veel gebruikte variant. Het is feitelijk een cloud omgeving waar meerdere bedrijven gebruik van kunnen maken en ieder uiteraard van een afgesloten deel. Binnen deze public cloudoplossing zitten een aantal standaard zaken waarmee je je cloud omgeving kan indelen. Denk aan autorisaties. Dus wie mag bij welke bestanden komen. Een goed voorbeeld van een public cloud omgeving is office365. Tegenover de public cloud zit private cloud. Dit is een maatwerk cloudoplossing waarbij er slechts één bedrijf van die betreffende cloud oplossing gebruik kan maken. Nadeel van de private cloud oplossing is dat er tegenover deze manier van werken in de cloud een behoorlijke investering tegenover staat. Als je iets meer maatwerk nodig hebt dan de public cloud, maar private cloud een te grote investering is dan is waarschijnlijk de hybrid cloud de meest passende oplossing. Met deze manier van werken in de cloud profiteer je van de voordelen van beiden cloudoplossingen.

Voordelen van werken in de cloud

Groot voordeel van werken in de cloud is dat je je bedrijf er veel flexibeler mee maakt. Je IT omgeving is veel makkelijker op te schalen of aan te passen op de veranderende omstandigheden binnen je bedrijf. In deze tijd van snelle ontwikkelingen en veranderingen is dat noodzakelijk. Als je je cloud oplossing uitbesteed aan een professionele IT partij wordt je IT minder kwetsbaar en is dus je continuïteit beter geborgd. Je bent immers niet meer afhankelijk van enkele personen binnen je bedrijf.