Bij de verbouwing van mijn huis moest er veel gebeuren. De keuken moest eruit, de vloeren werden vervangen en zelfs de badkamer werd gesloopt. Maar de verbouwing eindigde niet bij het huis van binnen. Ook de buitenkant van mijn huis werd aangepakt. De tuin werd grondig onder handen genomen en ook de voorgevel en kozijnen werden netjes geschuurd en opnieuw geschilderd. Verder werd de muur aan de zijkant van mijn huis, waar het pad loopt naar mijn achtertuin, ook opgefrist. De muur had wat klappen ontvangen van fietsen die er tegenaan hadden gestaan en één incident met de spiegel van een auto. Er zaten een aantal gaten in de muur en dus besloten wij de buitenmuur opnieuw te stucen. Waar moet je allemaal op letten bij een buitenmuur stucen?

Voorbereiding

Voor je enthousiast begint met stucen, zijn er een aantal maatregelen die je moet treffen als voorbereiding. Zo moet je natuurlijk, net als bij het verven van een muur, zo veel mogelijk de kozijnen en de randen van de muur afplakken. Het zal je toch niet gebeuren dat die pas opgeschuurde en geverfde kozijnen mee gestuukt worden! Plaats ook hoekbeschermers in de hoeken van het te stucen gebied. Deze hoekbeschermers steken iets uit, waardoor het oppervlakte mooi wordt afgebakend. De tweede stap voor de voorbereidingen houdt in dat de gaten die in de muur zitten moeten worden gevuld met cementmortel. Een muur kan immers niet glad worden gestuukt indien er nog allemaal gaten aanwezig zijn in de muur en die waren er in overvloed bij mij. Als laatste stap dient te muur voldoende schoon, droog en stofvrij te krijgen. Dit kan met een voorstrijkmiddel. Breng het middel met de kwast aan en laat het 1 tot 2 uur drogen. Daarna kan het echte werk beginnen: stucen!

De beste dag om te stucen

Alles wat buiten gedaan moet worden is een risico. Zeker in een landje als Nederland, waar het binnen een kwartier kan omslaan van een strak blauwe zonnige hemel naar een stormachtige regenbui. Voor buitenklussen moet er dan ook goed op het weer worden ingespeeld, wil de klus slagen. Net als voor het verven van een buitenmuur, geldt dat het droog moet zijn wil een muur goed gestuukt worden. Regen zal er namelijk voor zorgen dat het stucwerk wordt weggespoeld en dat zou zonde zijn van alle inspanningen. Ook een felle zon is niet goed voor het stucwerk, nu dat de stuclaag te veel laat opdrogen. Een bewolkte maar droge dag is de beste dag om te stucen, succes!